Lytt til teksten
Utskriftsvennlig versjon Tips en venn

Historikk

Glemmen videregående skole er i historisk perspektiv hovedsakelig en yrkesfaglig skole. I de senere årene gir skolen også flere tilbud som gir studiekompetanse, og om få år vil det være en fullt ut kombinert skole med både yrkesfaglige og studieforberedende utdanningsprogram. Under følger et lite innblikk i skolens historier.

1865

Den 4. april 1865 var Fredrikstad Offentlige Sømandsskole et faktum. Imidlertid ble det kun undervist i vintermånedene. Det første kullet begynte den 6. november samme år. Skolen holdt da til i det Gamle Rådhus på torvet i Gamlebyen. I og med den voksende sagbruksindustrien i Fredrikstad ble byen en ledende sjøfartsby i Norge. Derfor var det behov for sjøfolk som, både teoretisk og praktisk, kjente til hva sjøfarten krevde.

Fredrikstad Offentlige Sømandsskole skiftet navn i 1937 til Fredrikstad Navigasjonsskole. Den ble en del av Glemmen videregående skole i 1989. Sjøfartslinjen ble lagt ned i 2004.

1875

Glemmen videregående skole har samlet en rekke yrker fra mindre skoler som gav undervisning i yrkesfag. Den eldste, hvor vi kan trekke en ren linje fram til i dag, er Fredrikstad Offentlige Tegneskole som ble opprettet 1875.

1894

I 1894 ble skolen utvidet til teknisk aftenskole. I året 1896-97 hadde elevtallet økt til 139.

1904

Fredrikstad Maskinistskole begynte 1. sept. 1904. Den hadde 7 elever.

1909

Den kvindelige industristriskole ble opprettet, og fagkretsen var kjolesøm og linsøm.

1914

I 1914 var det tre offisielle kommunale yrkesskoler: Fredrikstad Tekniske Aftenskole, Fredrikstad Maskinistskole og Fredrikstad kvindelige fagskole.

1916

Fredrikstad Kommunale Husmorskole startet. Den holdt til i Steffensgården øverst i Glemmengaten. Skolen opphørte i 1984 og fagene ble flyttet til Glemmen videregående skole.

1919

Fredrikstad Forskole for Snekkere og Tømrere startet.

1936

Den 19. mars 1936 kom opplæringskurs i mekaniske fag for arbeidsløs ungdom i gang. Skolen holdt til i Lislebyveien 10. Den ble kalt Fredrikstad Mekaniske Fagskole og ble en del av Den Interkommunale Yrkeskole i 1955.

1955

Fredrikstad Interkommunale Yrkesskole var et faktum. Kommunene Borge, Fredrikstad, Glemmen, Hvaler, Kråkerøy, Onsøy, Rolvsøy og Torsnes var eiere. Linjene var mekanikere, malere, kjole- og draktsyere.

I 1970 ble Fredrikstad Maskinistskole lagt inn under Fredrikstad yrkesskole.

1974

I dette året  hadde skolen følgende linjer grunnkurs: Bakere/konditorer, dame/-herrefrisør, dekoratør og reklame, maskin og mekaniker, estetisk linje, fotoassistenter, kjemilaboranter, søm, kokker, murere, pølsemakere, servitører, settere og trykkere, sveis og konstruksjon, strekstrøm, svakstrøm, tømrere, tekniske tegnere, trearbeidere, vev kurs. Videregående kurs 1: industrimekanikere, maskinarbeidere, motormekanikere, radiomontør, strekstrøm, verktøy og stansemakere, radio og TV reparatør.

1989

Fredrikstad Navigasjonsskole ble en del av Glemmen videregående skole i 1989. Den siste sjøfartslinjen ble lagt ned i 2004.

2015

Skolen tilbyr en rekke utdanningsmuligheter til en mange yrker. Disse er basert på følgende syv utdanningsprogram:

• Teknikk og industriell produksjon (TIP)
  • Elektrofag (EL)
  • Medier og kommunikasjon (MK)
  • Design og håndtverk (DH)
  • Studiespesialisering med formgivningsfag (ST/FO)
  • Helse- og oppvekstfag (HO)
  • Restaurant- og matfag (RM).

I tillegg tilbyr skolen hvert år påbygging til generell studiekompetanse (PB) til ca. 120 elever. Skolen har også et stort voksenopplæringstilbud på dag- og kveldstid.

Sist endret 26.04.2015