Fremtidens elektriker på Glemmen vgs.

Smart hus - Klikk for stort bilde Elektroavdeling på Glemmen vgs har startet opp med to nye innovasjonsklasser nå i høst.

Innovasjonsklassene planlegger å bygge et eget mini-smarthus/smartindustri i klasserommet med blant annet lys- og varmestyring.

Målet er at det skal være gøy og lærerikt for elevene å lære om hvordan man kan integrere smarthusapplikasjoner for en enklere, tryggere og mer miljøvennlig hverdag.

Dette vil gjøre overgangen fra utdanning til arbeid lettere. Ved å både ha en praktisk og teoretisk tilnærming fremmer det forhåpentligvis engasjementet blant elevene og læringsutbytte blir større.

Vi har hatt god dialog med fylkeskommunen på dette og ønsker å ta steget enda lengre med blant annet solcellepaneler, vindmøller og batterilagring. Det hadde vært både miljøvennlig og lærerikt om klasserommene ble selvforsynt med energi.

Smarthusteknologi er smart styring av eksempelvis belysning, oppvarming, solskjerming, klimaanlegg og sikkerhet. Ved hjelp av et kontrollsystem kan boligeiere enkelt holde oversikt over boligens smarte funksjoner og sette huset i ulike modus, som hjemme, borte eller bortreist. Man kan for eksempel se hvor mange vinduer som står åpne og hvor mange lyskilder som er på. Man kan også holde øye med energiforbruk og eventuelle overvåkningskamera, oppdage eventuelle vannlekkasjer og overvåke strømtilførsel til temperatursensitive enheter, som for eksempel kjøleskap og jacuzzi. Alt dette kan også gjøres fra mobilen/nettbrett.